Belemmerende overtuigingen

Heb jij dat ook, dat stemmetje in je hoofd dat bijvoorbeeld zegt; ik kan het niet, ik krijg nooit wat ik wil, ik ben niet slim/mooi/lief/dun/goed genoeg? En weerhoudt dit je ervan om in actie te komen? Belemmerd deze overtuiging je zelfs om te doen wat je graag zou willen doen? Om je droomleven te leven?

Iedereen heeft dit soort belemmerende overtuigingen, ze zitten ingebakken in ons systeem. Vroeger hebben ze ons ooit ergens mee geholpen, en hebben we ze zo vast gezet dat we er niet meer vanaf komen. Zo was een van mijn overtuigingen; Ik mag geen fouten maken. Fouten maken betekende een lager cijfer op school en misschien wel blijven zitten, een rode streep in een proefwerk en geen sticker onderaan het blad als je niet alles goed had. Fouten maken betekende ook straf krijgen en een wijzende vinger met een opmerking als; dat mag je nooit meer doen!

Er zijn oefeningen om ervoor te zorgen dat jouw belemmerende overtuiging je niet meer in de weg zit. Je kunt je bijvoorbeeld heel simpel de vraag stellen; Is het waar? En wie zou je zijn als je niet meer zou geloven in je overtuiging? De belemmering kunnen we omdraaien en er een positieve overtuiging van maken. Eentje die je verder kan helpen, eentje die ervoor zorgt dat je weer gaat geloven in jezelf, geloven in dat het wél kan. Ik mag nu fouten maken, graag zelfs! Want door het maken van fouten, leer je het meest. Wat is jouw belemmerende overtuiging?