Hoog Sensitief Kind

Hoe was jij als Hoog Sensitief Kind?

Ik vraag mijn cliënten vaak hoe ze waren als kind. Als je er als volwassene bent achter gekomen dat je HSP bent, dan kan het helpen om situaties die je als (overgevoelig) kind hebt meegemaakt terug te halen en opnieuw te bekijken vanuit het oogpunt van hoogsensitiviteit. Situaties waar je geen leuke herinneringen aan hebt kunnen we zo her-kaderen en er een positiever beeld van maken.

Onlangs was ik zelf deelnemer in een training en werd er gevraagd om een briefje aan jezelf als kind te schrijven. Ik ben rechtshandig, maar moest linkshandig schrijven zodat ik meer vanuit gevoel zou schrijven en daarbij zou schrijven zoals je deed als kind. Voor mij was dit diep geconcentreerd met het puntje van mijn tong tussen mijn lippen.

De tekst kwam als vanzelf, maar de critters in mijn hoofd werden niet rustig. Ik schreef te langzaam, en zeker niet netjes genoeg, wat als andere het stom zouden vinden (je moest het later voorlezen), etc, etc. Om mij bij het voorlezen pas weer te realiseren dat ik altijd bezig ben geweest om mijn beste best te doen, maar dit (voor mijzelf) nooit goed genoeg was (ik had voor schrijven altijd een onvoldoende!). En nu? Nog steeds wil ik mijn best doen, maar ik ga steeds meer akkoord met: Je best doen is goed genoeg!

 

Hoog Sensitief Kind