Geur gevoeligheid

Geur gevoeligheid
 
Vandaag kreeg ik een parfum monstertje ergens bij. Van een merk waar ik 20 jaar geleden een luchtje van had dat ik toen wel kon verdragen. Totdat er iets kleins aan veranderd werd, dat niemand rook, maar ik kon er niet meer tegen. Vandaag dat monstertje geroken en verrek het lijkt op die van vroeger. Beetje op mn pols gespoten. Rest van de dag hoofdpijn. En met geen mogelijkheid te verwijderen, zeep, afwasmiddel, make up remover, alcohol, uiteindelijk zout en citroenolie en toen was het grotendeels weg.
 
Als hsp’er ben ik zeer zintuigprikkelgevoelig. Ik hoor alles, heb snel last van fel licht, voel alle naadjes in de stof, proef uitzonderlijk goed en reageer extreem op geuren.
Ik heb het vaker gehad dat er een geurtje veranderde, een crème een ander bestandsdeel kreeg (en ik uitslag), of dat de smaak van m’n tandpasta ietsepietsie veranderde. Voor een ander vaak geen probleem, voor mij extra prikkels die kunnen zorgen voor net dat stukje overprikkeling, hoofdpijn of een allergische reactie.
 
Ik gebruik ook al zo lang dat ik mij kan herinneren dezelfde tandpasta, als deze ooit uit de schappen gehaald wordt heb ik een hele grote uitdaging. De drie mannen waar ik in mijn leven mee heb samengewoond (en woon😉) hebben hun tandpasta aan mij moeten aanpassen. Een andere geur & smaak kan ik gewoon niet verdragen.
Ik kan niet ‘s avonds m’n haren in de verf zetten en een uurtje later naar bed gaan. De geur van de verf, welk merk dan ook, is te heftig. Ook al ruikt het tegenwoordig lekkerder, mijn systeem zegt ‘he dat is een gevaarlijke geur, ik moet alert blijven’. Met als gevolg dat ik de halve nacht wakker lig, met een hoog cortisol level want mn systeem vindt het niet veilig genoeg.
 
En zo draag ik dus al sinds ik een tiener ben hetzelfde luchtje, white musk van de bodyshop. Iedereen kent mij ermee. Zelf ruik ik het nauwelijks meer zo erg hoort het bij mij. Onlangs zag ik online dat ze de verpakking hebben veranderd. Ik heb nog niet kunnen ruiken, maar hoop zo dat ze er niets aan veranderd hebben🥴
 
Na het opspuiten van het kleine beetje parfum vandaag zegt m’n kleuterdochter; mama je ruikt anders. Ja lieverd dat klopt, zal ik morgen maar weer gewoon hetzelfde ruiken? Ja graag mama.
Gevoelige mama’s, maken gevoelige kindjes😍