Amsterdamse Leeuw - Training en Coaching

Hoog Sensitieve Personen

HSP is vanaf de jaren negentig de benaming voor hoog gevoelige mensen. Elaine Aron, psychotherapeute, ervaringsdeskundige en grondlegster van het begrip, heeft onderzoek gedaan naar deze gevoeligheid bij mensen. Een HSP is meer dan gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen waardoor je meer prikkels binnenkrijgt. Zowel zintuiglijke prikkels als emotionele en gevoelige prikkels van binnenuit. Ongeveer 15-20% van alle mensen is hooggevoelig, wat waarschijnlijk erfelijk is en evenveel voorkomt bij mannen als vrouwen. Het grootste deel van de hoog sensitieven, zo’n 70%, is van nature rustig en introvert. Het andere deel van de HSP’ers is meer extravert en heeft meer behoefte aan nieuwe ervaringen. Daarnaast heb je de High Sensation Seekers (HSS), zij zijn snel verveeld, altijd op zoek naar uitdaging en daardoor snel overbelast.

Eigenschap
Hoog sensitiviteit is een prachtige eigenschap, zodra je weet hoe je ermee om moet gaan. Als je bij jezelf herkent waar je van overprikkeld raakt, en dit kan omdraaien om er je kracht van te maken, zal hoog sensitiviteit je heel veel moois brengen.

Hoog Sensitieve Personen;
* hebben een sterke intuïtie
* houden van diepgaande gesprekken,
* zijn zorgzaam,
* hebben een brede belangstelling,
* kunnen gevoelens van mensen en energieën in een ruimte goed aanvoelen,
* worden diep geraakt door natuur, kunst en muziek,
* hebben een intense waarneming,
* kunnen situaties goed inschatten en
* hebben een zeer goed beeld van oorzaak en gevolg.

Overprikkeld en klachten
Hoog sensitiviteit kan er alleen ook voor zorgen dat je moeite hebt met het verwerken van indrukken, zintuiglijke prikkels en emotionele invloeden. Je bent gevoeliger voor stress en spanning en kunt hier klachten van krijgen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, allergieën, stemmingswisselingen, angsten en zelfs depressiviteit en verslavingen. Tevens hebben HSP’ers grote kans op een burn-out.

HSP Coaching
Als je nog niet zo lang weet dat je HSP bent, kan ik je tevens begeleiden in je ontdekkingstocht naar wat jouw hoog sensitiviteit inhoudt en hoe je hiermee om kunt gaan. We kunnen terug kijken op vroegere gebeurtenissen om te gaan begrijpen wat jouw gevoeligheid voor invloed heeft gehad op je leven. Als coach en ervaringsdeskundige kan ik je helpen om te leren gaan met alle prikkels, jezelf af te schermen en beter voor jezelf te zorgen, waardoor je uiteindelijk het mooie van je sensitiviteit kan ervaren.