Iedereen hoort erbij
Iedereen heeft een plek

 

Als je op jouw eigen plek staat, kan het leven voor je stromen

Familieopstellingen

Iedereen maakt deel uit van een familie, van een gezin, van een systeem. Onderdeel hiervan zijn heeft een grotere invloed op jou, en hoe je in het leven staat, dan dat je vaak beseft. In het systeem zitten onderliggende, meestal nog niet zichtbare, verstrikkingen en blokkades. Deze kunnen ervoor zorgen dat jij in het leven hier en nu niet verder komt, dat het niet stroomt waar je zou willen en je herhalend in dezelfde patronen en situaties terechtkomt. Sta je wel op je eigen plek in het systeem? Of draag je nog wat voor een ander?

Door dit op te stellen komen deze dynamieken aan het licht, kun jij letterlijk zien wat er gebeurt en kan er rust in het systeem ontstaan waardoor jij ruimte krijgt om je eigen plek weer in te nemen en verder te komen in je leven.

In de familieopstellingen geloven we dat je 7 generaties met je meedraagt. Al deze voorouders zijn op enige wijze van invloed geweest op hoe jij vandaag dag in het leven staat. Door tijdens een opstelling hier inzichten in te krijgen, kun jij jouw deel helen en minder last met je meedragen.

Een familieopstelling is een effectieve en helende manier om onbewuste patronen, blokkades en verstrikkingen te onderzoeken. Van jouw familie van herkomst, neem je bewust en onbewust een heleboel over. Veel daarvan is mooi, maar ook zijn er dingen die jou in het leven zo beïnvloeden dat je niet lekker in je vel zit, trauma’s & pijn overgenomen hebt, je niet met emoties kunt omgaan, je steeds tegen dezelfde patronen & verhalen aanloopt, je je doelen & verlangens maar niet lijkt te halen, en soms zelfs mentaal of fysiek ziek wordt.

Tijdens een opstelling kijken we naar personen en gebeurtenissen binnen jouw familiesysteem die met elkaar verbonden zijn en van invloed zijn op je verleden, heden en de toekomst. Dit kan met poppetjes op tafel, met vloerankers op de grond en met échte mensen in een ruimte. Je kunt jouw systeem dus echt voor je zien staan, wat inzichten geeft, antwoorden op vragen en heling.

Opstelling Bas oktober 2022

Opstellingen

Bij opstellingen praten we in basis over de term 'familieopstelling'. Opstellingen kunnen we echter op allerlei gebieden, thema’s en vragen inzetten.

Bij organisatieopstellingen kijken we naar waar het binnen het bedrijf niet stroomt, welke dynamieken er tussen mensen en afdelingen spelen en wat er uiteindelijk nodig is om iedereen op de juiste plek te krijgen zodat het bedrijf gezonder kan worden en er stappen de toekomst in gemaakt kunnen worden. Heb je een bedrijf en wil je gebruik maken van deze mogelijkheid, dan kun je kiezen tussen een individuele sessie met opstellingen, of de optie om in-company een grote opstelling te organiseren.

Ben je een eenmanszaak/ZZP’er of samengestelde VOF en stroomt het in jouw bedrijf niet? Ook dan kun je een organisatieopstelling bij mij komen doen! Ik overleg graag met je over de mogelijkheden.

In de relatietherapie die Mark de Waard en ik geven maken we gebruik van relatieopstellingen. Bij relaties heb je te maken met 2 systemen/families, die samenkomen. Waar de eerste jaren de liefde vaak stroomt kom je (bijna) altijd wel op een punt dat je samen tegen dingen aanloopt, zover dat het soms je relatie kan kosten. Ik vergelijk het weleens met een fusie van 2 bedrijven, als je 2 systemen wilt samenvoegen en er een succesvol bedrijf/relatie van wilt maken, dan heb je ook naar de voorgeschiedenis van beide te kijken. Waar botsen deze en waar zijn ze complementair aan elkaar. En wat kun je doen om het systeem verder de toekomst in te laten groeien op een opbouwende liefdevolle manier.

Ziekte en symptoomopstellingen
Soms zijn er ziektes die van generatie op generatie worden doorgegeven zonder dat ze erfelijk (genetisch) bepaald zijn. Hoe kan het dan toch dat deze ziekte in het systeem blijft rondwanen? Wat wil deze ziekte zeggen? Waar mag de aandacht naar verlegd worden?

Ook kan het zijn dat je symptomen of ‘vage’ klachten hebt die in de medische wereld geen naam hebben of onder een noemer van bijvoorbeeld chronisch vermoeidheid syndroom, reuma, prikkelbare darm syndroom of gewoonweg stress worden weggezet.

Of wellicht heb je een ‘stoornis’ als diagnose gekregen omdat je net voldoende kenmerken ervan vertoonde, maar voel je toch dat het niet helemaal past. Symptomen die horen bij AD(H)D, Angststoornissen, Depressie, Verslaving. Welke plek in jouw systeem heeft deze ziekte, of hebben de symptomen ingenomen? en wat heeft dit jou te vertellen? Als alles er mag zijn, alles gezien en gehoord mag worden, wat komt de ziekte dan doen in jouw leven? Door dit op te stellen, soms met vloerankers, soms met representanten, maar vaker nog letterlijk in het lichaam liggend op een matras, komen er inzichten en komt er ruimte. Je voelt in je lijf waar het vastzit en waar het weer mag gaan stromen.

*Een opstelling is geen medische behandeling, maar kan inzichten en een meer vrije levensstroom geven waardoor het een ondersteuning kan zijn tijdens een medische behandeling.

Trauma opstellingen
Trauma is heel heftig, maar het is niet bijzonder. Iedereen heeft traumatische situaties in het leven meegemaakt. De één in duidelijkere vorm dan de ander. Maar dat zegt niet altijd iets over het daadwerkelijke trauma, over de wond die je met je meedraagt. Sommige mensen hebben bijna doodservaringen gehad en hebben er later niet zoveel last meer van en anderen maken iets ogenschijnlijk kleiners mee en dragen hun hele leven pijn, angst en stress met zich mee, hoe komt dat?

Welke plek neemt trauma in jouw leven in? Hoe groot is het deel trauma in jou (traumazelf)? Heb jij geleerd om te gaan met deze emoties en wonden en heb je dit kunnen verwerken of blijft het hangen in je systeem, en heb je er (bewust of onbewust) altijd last van? Misschien denk je het trauma mentaal wel verwerkt te hebben, maar hoe zit dat in je lijf, is de stress daar ook weg?

Groep of individueel?
Opstellingen kunnen zowel individueel bij mij in de praktijk, als in een groep. Individueel kun je een afspraak maken in mijn agenda of een mail sturen. De groepsopstellingen staan meestal in de agenda.

vloeranker

'Wát een veranderingen zijn er mogelijk als je dit durft aan te gaan. Snap ik het? Nee. Hoeft ook niet.'

Wat doet een Representant in een familieopstelling?

Als representant ben je live aanwezig bij een (familie) opstelling. Je wordt door de vraagsteller gevraagd om iets of iemand te representeren uit zijn familiesysteem. Je hoeft hiervoor 'alleen maar' in het veld van de opstelling te stappen. Het veld, en jouw intuïtie die hierop reageert, maken dat jij je kunt gaan voelen en/of gedragen zoals de persoon waarvoor je bent opgesteld doet/deed. Hiervoor hoef je diegene niet te kennen, ook het verhaal hoef je niet te weten, en tevens hoef je geen ervaring met dit werk te hebben. Meedoen in een opstelling raakt de representant ook vaak in een eigen thema. De plek die je krijgt zegt dus ook iets over jou, daarmee kun je zonder dat het direct over jou gaat dus ook je eigen proces in een opstelling hebben. Eventueel met heling in jouw eigen systeem tot gevolg.

Wil je een keer meedoen als representant? Je kunt je hier inschrijven!

De onderstroom van familieopstellingen

Mensen zijn net IJsbergen. Ongeveer 10% ervan bevindt zich boven water en de rest eronder. Boven water is zichtbaar, je gedrag, vaardigheden, kennis, je werk, auto, kleding, hobby’s. Datgene waar je bij het koffiezetautomaat met je collega’s over zult praten. Boven water is het deel waarin we elkaar als eerste herkennen, waar we vanuit het hoofd het eerste contact maken. Echter als je nooit onder water komt, blijft het oppervlakkig.

Onder water zit je kwetsbaarheid, verlangens, pijn, angsten, liefde, normen, waarden, overtuigingen, zelfbeeld, emoties en ons verhaal. Op deze laag kunnen we gaan verbinden, contacten met anderen en onszelf verdiepen. Hier kun je gezien worden, herkenning bij elkaar vinden, delen en helen.

In het onderste, diepste puntje, daar voel ik de onderstroom, daar waar we allemaal aan elkaar verbonden zijn. Diep in het systemische veld hebben we namelijk allemaal een lijntje met elkaar, haken we allemaal wel ergens in elkaars verhaal, delen we dezelfde voorouders, komen we van dezelfde plek, hebben we dezelfde pijn en delen we eenzelfde geschiedenis en (her)kennen we elkaar zonder dat we soms weten waarvan.

En daar in dat veld, daar werken we met (familie)opstellingen mee. Je hoeft niet woordelijk, niet hoofdelijk alles te weten, het ligt ook vaak niet aan de oppervlakte, niet te zien in de waterspiegel, het is dieper en soms donkerder. Als het jouw opstelling is dan kunnen er dingen naar boven komen waarvan je nog niet wist dat je het bij je droeg, maar je herkent het wel, je voelt dat je daar iets mee te doen hebt.

Daarom kunnen we met opstellingen ook zoveel dieper werken, werkt het ook wanneer je het verhaal niet hoofdelijk kent, en als je bijvoorbeeld alle cognitieve therapie wel gehad hebt en je nog steeds tegen dezelfde patronen en overtuigingen blijft aanlopen.

In opstellingen waarin we met échte mensen werken, worden zij gevraagd om als representant te resoneren met iets of iemand uit het (familie)systeem. Grote kans dat je als representant toch enigszins herkenning voelt op de plek waarvoor je bent gevraagd, of je wist al ergens dat je gevraagd zou worden voordat het was uitgesproken. Deze plek haakt in de onderstroom ergens aan jouw eigen verhaal. Je hoofd zal het niet direct herkennen, je systeem wel. En daarom is het ook helend om als representant mee te doen aan opstellingen van anderen.

Wendy de Waard - Erhardt

Praktijk DubbelWaard
Dillenburg 16
1165 HN Halfweg

E-mail: info@amsterdamseleeuw.nl
Telefoon: 06-38828218

LinkedinWendy Erhardt - de Waard
Facebook – Dubbelwaard
Instagram - WendyAmsterdam
Youtube
Amsterdamse Leeuw Coaching

Algemene Voorwaarden
© AmsterdamseLeeuw.nl