Misofonie, haat voor geluid!

Tikken, piepen, hijgen, snurken, smakken, slikken, bewegen,
fluisteren, kraken, slurpen, schrapen, borrelen, klikken, wiebelen,
ademen, schrapen, praten, kauwen, zuchten......Ssssst!!!

 

Misofonie therapie

Krakende chipszakjes in de bioscoop, je partner die nootjes eet naast je op de bank, een collega die haar hete thee naar binnen slurpt, kauwgom kauwt of je moeder die sloft op haar slippers. Een onbekende die een appel eet in de trein, tanden poetsende mensen in een reclame, een piep van een alarm ergens in de verte of een in de tuin zittende buurman die verkouden is en telkens zn neus ophaalt. Ik kan nog vele voorbeelden noemen maar grote kans dat de triggers te groot worden en je niet meer verder leest.

Heb jij last van bovenstaande, of eigenlijk niet zomaar last, maar word je er woedend van? Raast de boosheid in je buik en wil je de veroorzaker van het geluid wel wat aan doen? En kun je door je emotie op deze geluiden niet meer ‘normaal’ functioneren? Grote kans dat jij dan leidt aan Misofonie, oftewel haat voor geluid.

Iedereen heeft wel eens last van geluid, vindt chips zakjes in de bioscoop irritant of ergert zich aan een te harde radio of aanhoudende piep. Maar na het benoemen ervan of even zeuren is de emotie weer weg en horen ze het misschien niet eens meer. Iemand met misofonie kan zich er niet zomaar overheen zetten, de emotie die bepaalde triggers veroorzaken zijn zo heftig, dat ze er zelfs voor zorgen dat ze niet meer in zo’n situatie terecht komen. De bioscoop kun je op drukke tijden nog wel vermijden zonder dat het je leven beheerst, maar als je nooit meer met andere mensen samen kunt eten of naast iemand kunt slapen. Of als je niet meer naar het werk kan, vrienden kunt ontmoeten en je kinderen en partner gaan er ook onder leiden, dan is misofonie een probleem voor je.

Misofonie is sinds enkele jaren een officieel erkende psychische aandoening. Er is nog veel onderzoek naar maar kortweg komt het erop neer dat iemand met misofonie, (vertaling: haat voor geluid) een hyperfocus heeft op bepaalde, veelal door de mens geproduceerde, geluiden. Waarbij de focus zo sterk is dat ze het niet meer niet kunnen horen. Het brein heeft de geluiden in de afdeling ‘gevaar’ gestopt, waardoor je bij het horen ervan direct in vecht/vlucht modus komt. Je kunt dan dus bijna niet niet reageren. De reactie is veelal hele heftige woede, waarbij je je niet normaal boos voelt en de veroorzaker wel iets kunt aandoen.

Misofonie therapie
In het VUMC in Amsterdam is er een therapie vorm ontwikkeld waar een groot deel van de mensen met misofonie baat bij hebben. Waar de emotie rondom het geluid een stuk minder wordt en je er daardoor beter mee leert leven. De wachtlijsten zijn erg lang.

Ik bied min of meer eenzelfde therapie aangevuld met mijn persoonlijke ervaring met misofonie en jarenlange specialisatie in hoog sensitiviteit (veel misofonen zijn hsp) en aangevuld met lichaamswerk, daar waar je lijf het heftigst reageert (paniek, boosheid, vechten, vluchten) kun je het niet alleen cognitief oplossen.
De misofonie therapie is een traject bestaande uit een kennismaking sessie plus 8 sessies bij mij in de praktijk, waarvan 1 a 2 met partner/kind/naaste, en daarnaast huiswerkopdrachten. De sessies zullen ongeveer 1x per 2 a 3 weken plaatsvinden en het huiswerk/oefeningen circa 30 minuten per dag in beslag nemen. Tussendoor ben ik per mail en app bereikbaar voor vragen en steun. Je zou dus zomaar in 4 a 5 maanden tijd weer een ‘normaler’ leven kunnen leiden!

'Er is rust, ruimte, soms zelfs stilte. Mijn hoofd dringt zich niet meer op, maar is in evenwichtige samenwerking met mijn lichaam en mijn Zijn. Pijn, drama en chaos zijn weg.'

Mijn sensitiviteit voor geluid en misofonie!

Ik zit heerlijk ‘rustig’ in de tuin te studeren. Het enige dat ik hoor is de grasmaaier in het park verderop, de draaiende wasmachine op de zolder van de buren, een stationair lopende auto aan de voorkant van het huis, kwetterende vogels, een vliegtuig, een hond blaft, een fluitspel aan de overkant (ze wordt steeds beter gelukkig), het ruizen van de hoge bomen, een koerende duif, vallende blaadjes, zoevende auto’s op de grote weg (500mtr afstand), de buurman drinkt koffie (in stilte denkt ie) maar ik hoor hem slikken, zijn stoel kraakt ook, er is iemand aan het stofzuigen ik weet niet waar, een oven piept, een kinderstem in de verte (en oma is denk ik doof), een hommel, een bij, een bromvlieg, een langpootmug die door het raam heen wil, ergens in de verte het omslaan van een krant, het water dat ik net aan de plantjes heb gegeven sijpelt door de aarde, en de bubbeltjes in mijn glas spa maken een teringherrie, oh wacht de afwasmachine is klaar want het is stiller in mijn lijf dan net….
En geloof me het is hier erg rustig, een ander zou het zelfs stil kunnen noemen.
Een klein voorbeeld van mijn hoog gevoeligheid op geluid. Bij sommige geluiden speelt een ‘haat voor geluid’ ook wel ‘misofonie’. Mild bij mij, en veel milder ook geworden de afgelopen jaren, maar nog steeds kan ik gevoelens van woede ervaren als Mark nootjes eet, iemand uit het niets een hap van een appel/wortel neemt of van tandenpoetsende mensen op tv (gadverdamme!).
Herken jij misofonie? Belemmert het je in werk, relaties, leven? Wil je ook dat het milder wordt of misschien wel helemaal verdwijnt? Laat het me weten, ik kan je er mee helpen!

Wendy de Waard - Erhardt

Praktijk DubbelWaard
Dillenburg 16
1165 HN Halfweg

E-mail: info@amsterdamseleeuw.nl
Telefoon: 06-38828218

LinkedinWendy Erhardt - de Waard
Facebook – Dubbelwaard
Instagram - WendyAmsterdam
Youtube
Amsterdamse Leeuw Coaching

Algemene Voorwaarden
© AmsterdamseLeeuw.nl