Systemisch lichaamswerk

 

Als je hoofd het niet meer kan en je lichaam het gaat vertellen

 

 

Systemisch lichaamswerk

Bij (systemisch) lichaamswerk gebruiken we het lichaam als 'ingang' ipv het hoofd. Ons lichaam weet veel meer dan ons hoofd, maar we zijn zo gewend om meer op ons hoofd te vertrouwen dan op ons gevoel dat we vaak helemaal niet meer luisteren naar wat het lijf vertelt. Terwijl het lichaam tot op celniveau alles onthoudt wat we meemaken, wat we voelen en vooral ook wat we op dat moment niet willen voelen. Als we hoofdpijn hebben nemen we eerder een pijnstiller dan dat we voelen dat we een tekort hebben aan vocht of gewoon zouden moeten slapen. Als we pijn in onze kaken hebben van het tandenknarsen nemen we een bitje om de gevolgen te minimaliseren, maar we kijken niet naar hoe de onderliggende spanningen op te lossen waardoor het knarsen ontstaat. En dit zijn nog maar hele simpele voorbeelden. We worden met zn allen steeds zieker, hebben steeds meer stress, krijgen steeds vaker auto-immuunziektes, hart & vaatziektes, burn-outs, verslavingen en zelfs kanker.

Door het niet voelen van onze emoties, het niet aanwezig zijn in ons lijf en niet (kunnen) luisteren naar symptomen en boodschappen worden we steeds zieker. Het lichaam gaat steeds harder roepen. En niet alleen het lichaam, je ziel, je hele systeem probeert je tekens te geven.

Trauma’s en oude pijn die je hebt meegemaakt en niet goed hebt kunnen verwerken, worden opgeslagen in je lijf. En als deze niet verwerkt worden, niet gevoeld kunnen en mogen worden, dan worden dit als het ware een soort schaduwdelen in je lijf, plekken waar je niet durft te komen, waar het licht niet schijnt, een deel waar weinig leven meer is, waar het niet meer stroomt, een deel dat uiteindelijk ziek kan worden. Het kan zijn dat het zelfs ongeziene, weggestopte pijn uit je familiesysteem is. Oude shit van je ouders, grootouders en soms zelfs verder. Intergenerationele trauma’s die jou er van weerhouden om vrij je leven te leven, vrij om te voelen en vrij te zijn in je lijf.

Werkwijze
Met systemisch lichaamswerk werken we daadwerkelijk met het lijf. Je ligt met je kleding aan op de (massage)tafel en ik maak contact met je lijf, met je ziel, met je systeem. Mijn handen liggen naast je, of onder (een deel van) je lichaam en samen gaan we onderzoeken, welk lichaamsdeel vraagt er aandacht? Wat wil het vertellen? We kijken naar het deel waar je pijn of leegte voelt, symptomen of ziek zijn ervaart. Doormiddel van resoneren, vragen stellen aan je lijf, verhalen en gevoelens die naar boven komen, kun je dieper zakken en gaan voelen. Daar in je lijf waar je weer meer aanwezig zal zijn, zal het weer meer gaan stromen en leven.
Als we voelen dat we verder teruggaan dan dat direct van jou is, dan zullen we systemisch jouw veld erbij halen en, net als bij een opstelling in de ruimte of met poppetjes, familieleden, gebeurtenissen of verborgen verhalen opstellen, welke je zult waarnemen als sensaties in je lichaam die je informatie en inzicht kunnen geven. Bij meer bewustzijn en aanwezigheid zullen je lichaam en je ziel je dan steeds duidelijker vertellen wat het nodig heeft om (een deel) waar mogelijk te kunnen helen.

Ziekte en symptoomopstellingen

Soms zijn er ziektes die van generatie op generatie worden doorgegeven zonder dat ze erfelijk (genetisch) bepaald zijn. Hoe kan het dan toch dat deze ziekte in het systeem blijft rondwanen? Wat wil deze ziekte zeggen? Waar mag de aandacht naar verlegd worden? Ook kan het zijn dat je symptomen of ‘vage’ klachten hebt die in de medische wereld geen naam hebben of onder een noemer van bijvoorbeeld chronisch vermoeidheid syndroom, reuma, prikkelbare darm syndroom of gewoonweg stress worden weggezet. Wat is de boodschap? Wat is er in jouw systeem buitengesloten dat de ziekte/symptoom komt doen inzien?

Ook kan het zijn dat de ziekte zo'n deel van jou is geworden, dat het onbewust lastig is om deze weer los te laten. Welke waarde brengt de ziekte je, welke relatie heb je ermee?

Of wellicht heb je een ‘stoornis’ als diagnose gekregen omdat je net voldoende kenmerken ervan vertoonde, maar voel je toch dat het niet helemaal past. Symptomen die horen bij AD(H)D, Angststoornissen, Depressie, Verslaving. Welke plek in jouw systeem heeft deze ziekte, of hebben de symptomen ingenomen? en wat heeft dit jou te vertellen? Als alles er mag zijn, alles gezien en gehoord mag worden, wat komt de ziekte dan doen in jouw leven? Door dit op te stellen, soms met vloerankers, soms met representanten, soms letterlijk in het lichaam liggend op een (massage)tafel, komen er inzichten en komt er ruimte. Je voelt in je lijf waar het vastzit en waar het weer mag gaan stromen.

 

*Een opstelling is geen medische behandeling, maar kan inzichten en een meer vrije levensstroom geven waardoor het een ondersteuning kan zijn tijdens een medische behandeling.

 

 

 

'Er zijn zoveel beperkingen en overtuigingen weg dus ik denk dat de energie en emoties die er zo vast blijven zitten nu eindelijk uit mogen...'

Wanneer je lichaam nee zegt

Hoe gaat het in zn werk?

 

Wendy de Waard - Erhardt

Praktijk DubbelWaard
Dillenburg 16
1165 HN Halfweg

E-mail: info@amsterdamseleeuw.nl
Telefoon: 06-38828218

LinkedinWendy Erhardt - de Waard
Facebook – Dubbelwaard
Instagram - WendyAmsterdam
Youtube
Amsterdamse Leeuw Coaching

Algemene Voorwaarden
© AmsterdamseLeeuw.nl