Iedereen heeft trauma's


Identiteitstrauma, Oorlogstrauma, Geboortetrauma,
Seksueeltrauma, Verliestrauma, Transgenerationeel trauma,
Hechtingstrauma, Liefdestrauma, Geweldstrauma,
Vroegkinderlijk trauma, Complex trauma, Psychotrauma

 

Wat is trauma?

Trauma is heel heftig, maar het is niet bijzonder. Iedereen heeft traumatische situaties in het leven meegemaakt. De één in duidelijkere vorm dan de ander. Maar dat zegt niet altijd iets over het daadwerkelijke trauma, over de wond die je met je meedraagt. Sommige mensen hebben bijna doodservaringen gehad en hebben er later niet zoveel last meer van en anderen maken iets ogenschijnlijk kleiners mee en dragen hun hele leven pijn, angst en stress met zich mee, hoe komt dat?

Welke plek neemt trauma in jouw leven in? Hoe groot is het deel trauma in jou (traumazelf)? Heb jij geleerd om te gaan met deze emoties en wonden en heb je dit kunnen verwerken of blijft het hangen in je systeem, en heb je er (bewust of onbewust) altijd last van? Misschien denk je het trauma mentaal wel verwerkt te hebben, maar hoe zit dat in je lijf, is de stress daar ook weg?

Trauma is een wond, mentaal en lijfelijk, die is ontstaan bij een traumatische gebeurtenis, een situatie met daarin doodsangst, machteloosheid, onontkoombaarheid. Een gebeurtenis (enkel- of meervoudig) waarbij je op dat moment niet hebt kunnen vechten of vluchten, een moment waarop je in verlamming terecht kwam en de beweging (van vechten of vluchten) niet hebt kunnen afmaken. Daar waar je bevroor en een deel van jezelf verloor (afsplitsing). Deze energie (stress/spanning) is vastgezet in je lichaam, je psyche en je hele systeem.

Een trauma verbrijzelt iemands veilige aannames over de wereld om zich heen. Een van de nadeligste gevolgen is innerlijke fragmentatie en emotionele splitsing tussen lijf en hoofd, emoties en handelingen, aan- en afwezigheid.

Als je niet naar je trauma en oude pijn durft te kijken, als je al je emoties wegstopt omdat je bang bent overspoeld te raken en je leeft grotendeels in overleving (overtuigingen, patronen, overlevingsmechanismes). Dan zit er nog een onverwerkt traumadeel in jou en zul je niet volledig je leven kunnen leven zoals je verlangt.

"Onopgelost trauma blijft in ons zitten, bevroren en afgesplitst. Verbannen uit ons bewustzijn, ontkend, ongeliefd en eenzaam, wachtend op verlossing - Franz Ruppert"

 

Trauma begeleiding

In mijn praktijk werk ik op verschillende manier met trauma.

Hoofd > In gesprekstherapie door samen eerst te bespreken waar jouw pijn zit. Waar komen jouw overlevingsmechanismes vandaan? Waar heb je last van? In welke patronen zit je vast en kom je steeds weer bij terug, hoe hard je er ook al aan gewerkt hebt?

Systeem > Systemisch kijken we terug naar je jeugd, naar je ouders, grootouders, het systeem waar je vandaan komt, de mogelijke traumatische situaties in je leven (zonder het trauma te moeten herbeleven uiteraard!), je relaties en alles wat maar nodig is om de oorsprong van jouw oude wonden te herkennen.

Lijf > En dan kun je mentaal nog wel weten wat er aan de hand is en waar het vandaan komt. Daarmee is het trauma niet uit je systeem, je lijf weet het nog, je lijf voelt het nog. Tot op celniveau heeft trauma zich vastgezet (soms draag je het zelfs mee van generaties voor jou). Totdat je het gaat voelen, de emoties kunt toelaten, door de bevriezing heen kan, en deze vastgezette energie van de beweging (van vechten/vluchten) kunt afmaken, dan pas kan je lijf het loslaten en helen.

Een combinatie van praten (mijn hoofd wil het begrijpen) en lichaamswerk (mijn lichaam wil het voelen), dat is mijn weg, mijn manier, wellicht werkt deze ook voor jou.

Ik ben werk onder andere met:

Identity-oriented Psychotrauma Therapy (IoPT)
Identiteits geOrienteerde Psychotrauma Therapie is breed gefundeerd in traumawetenschap en -praktijk en is ontwikkeld door prof.dr. Franz Ruppert. IoPT is een behulpzame opstellingsmethode die je gezonde kern verbindt met delen die je wilt ontwikkelen. IoPT is effectief voor het herkennen van de realiteit, het hervinden en herstellen van veiligheid, vertrouwen, verbondenheid, intimiteit, afgesplitste identiteit, autonomie en zingeving.

Body Remembers Trauma Therapy & Trauma Release Breathwork
Body Remembers Trauma Therapy (BRTT) & Trauma Release & Breathwork (TRB) is ontworpen om door de vele lagen van lichaams-pantsering heen te breken en zo mentale, emotionele en fysiologische spanning los te laten uit je lichaam, geest en zenuwstelsel. Het ondersteunt het natuurlijke proces van je lichaam om chronische spanning, zelf beperkende patronen en emotioneel trauma los te laten - wat de weg opent naar gevoelens van vreugde, zelfliefde en diepe ontspanning.

Trauma kan ontstaan als we willen vechten of vluchten maar we nergens heen kunnen. Dan komen we in een verlamming terecht, raakt ons zenuwstelsel overweldigd en kunnen we onze lichamelijke instincten niet voltooien. De revolutionair oude reacties van ons reptielbrein worden actief. Kennelijk verstoort dit de integratie in de hersenen.

Trauma heeft op de eerste plaats invloed op ons lichaam en niet onze geest. Daarom helpt praten over ons trauma ook nauwelijks en moeten we onze lichaamsbeleving gebruiken om trauma te verwerken. Trauma Release Therapie laat gelukkig ook zien hoe toegankelijk de natuurlijke veerkracht van ons lijf is en hoe we de ervaring van veiligheid in ons lijf kunnen terugvinden.

De BRTT®-methode is een lichaamsgericht proces om op een natuurlijke manier spanning te ontladen. Het gaat om zowel het loslaten van dagelijkse stress als diepe, chronische spanning. Met bepaalde oefeningen help je je natuurlijke mechanisme weer te herinneren om deze spanningen los te laten en het lichaam weer terug te brengen naar de oorspronkelijke kalme, ontspannen en gebalanceerde staat van zijn.

Spanning (stress) wordt vaak als negatief bestempeld, terwijl spanning vaak noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan reflexen als vechten, vluchten of bevriezen. Ze vergroten onze overlevingskansen. Eenmaal in veiligheid is die overlevingsspanning niet meer nodig en kan losgelaten worden. Het lichaam keert dan weer terug in een ontspannen staat van zijn. In het dierenrijk is dat te zien bij bijvoorbeeld vogels die hun vleugels even flink uitschudden of honden en paarden die in hun flanken trillen.

Mensen hebben ook zo’n ontladingsmechanisme, maar herkennen het niet meer als zodanig. Trillen van spieren wordt als vreemd gezien of geassocieerd met het tonen van zwakte en/of angst; trillen van angst of woede, trillende benen van schrik of trillen na zware inspanning. In plaats van het ontladen toe te laten, blijven we zo ongemerkt spanning met ons meedragen en zelfs opbouwen. Dit kan leiden tot chronische spanning, waarbij lichaam en geest in een staat van alertheid blijven.

Deze BRTT ofwel Stress&Trauma Release sessies kunnen zowel individueel als in groep. Individueel plannen we een datum op afspraak, voor groepen staan meestal data gepland, kijk hiervoor in de agenda.

'Wat er gebeurde kan ik oprecht niet in woorden samenvatten, maar de hoeveelheid hysterie en chaos die zich in mijn familielijn liet zien was onvoorstelbaar. Dáár kwam dat trauma vandaan! En nu is het weg...'

Kenmerken van trauma:

 

Soorten trauma:

 

Wendy de Waard - Erhardt

Praktijkadres:
Praktijk DubbelWaard
Dillenburg 16
1165 HN Halfweg

E-mail: info@amsterdamseleeuw.nl
Telefoon: 06-38828218

LinkedinWendy Erhardt - de Waard
Facebook – Amsterdamse Leeuw
Facebook – Dubbelwaard
YoutubeAmsterdamse Leeuw Coaching

Algemene Voorwaarden
© AmsterdamseLeeuw.nl