Wat is HSP eigenlijk?

Wat is HSP eigenlijk?

HSP staat voor Hoog Sensitieve Personen. Elaine Aron, psychotherapeute en ervaringsdeskundige is grondlegster van het begrip. Een HSP is meer dan gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen waardoor je meer (zintuiglijke en emotionele) prikkels ongefilterd binnenkrijgt. 15-20% van alle mensen is hoogsensitief, een waarschijnlijk erfelijke eigenschap die evenveel voorkomt bij mannen en vrouwen. Een overgroot deel van de hoog sensitieven is van nature rustig en introvert. Een kleiner aantal van de HSP’ers is extravert en heeft meer behoefte aan nieuwe ervaringen.

Hoog sensitiviteit is een prachtige eigenschap, zodra je weet hoe je ermee om moet gaan. Als je bij jezelf herkent waar je van overprikkeld raakt, en dit kan omwenden om er je kracht van te maken, zal hoog sensitiviteit je heel veel moois brengen!

Hoog Sensitieve Personen; hebben een sterke intuïtie, houden van diepgaande gesprekken, zijn zorgzaam, hebben een brede belangstelling, kunnen gevoelens van mensen en energieën in een ruimte goed aanvoelen, worden diep geraakt door natuur, kunst en muziek, hebben een intense waarneming, kunnen situaties goed inschatten en hebben een zeer goed beeld van oorzaak en gevolg.

Echter al deze intense prikkels kunnen er ook voor zorgen dat je moeite hebt met het verwerken ervan. Je bent gevoeliger voor stress en spanning en kunt hier klachten van krijgen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, allergieën, stemmingswisselingen, angsten en zelfs depressiviteit en verslavingen. Tevens hebben HSP’ers grote kans op een burn-out.

Doe deze test om te zien hoe (hoog) sensitief jij bent.